מיקרוטראומה – מנגנון הגורם לליקויים בגוף
ניתן לצפות בהסבריו של ד"ר אנג'ל בנושא מיקרוטראומה בסרטון בו הוא מתאר מהי מיקרוטראומה ובאיזה מקרים ליקוי מוכר ככזה.
ישנם כמה מנגנונים שיכולים לגרום לליקוי בגוף ועקב כך לנכות. המנגנון הראשון הוא תאונה כמו למשל נפילה, תאונת דרכים, פציעה או הרמת משא שבעקבותיו אירעה בעיה. המנגנון השני הוא עבודה שיכולה לגרום לפגיעה, כגון רצף שכורע שעות רבות על ברכיו ויכול ללקות במחלה בקדמת הברך.
מנגנון נוסף שהוכר בפסיקה המשפטית ונקרא מיקרוטראומה והוא מאפשר להכיר בקשר סיבתי בין עבודה או עיסוק לבין ליקוי, כשהתרומה לא אירעה עקב תאונה אלא עקב נזק מתמשך.
הדימוי המקובל למיקרוטראומה הינו טיפות מים שמטפטפות במשך תקופה ארוכה על אותה נקודה בסלע. כל טיפה גורמת נזק מיקרוסקופי אולם השפעת אין ספור הטיפות גורמת בהדרגה לחור או שקע באבן. השפעת כל טיפה – זניחה, אבל התוצאה המצטברת – משמעותית. הניסוח המקובל בפסיקה היום הוא שמיקרוטראומה תוכר במקרים בהם נגרמים בעבודה אין ספור נזקים זעירים ומוגדרים. הנזקים צריכים להיות בלתי הפיכים והנזק המצטבר שלהם צריך להיות לא פחות בהרבה מהשפעת גורמים אחרים שאינם קשורים לעבודה ויכולים גם כן לגרות להתפתחות המחלה.
ההמלצה אם יש מקום להכיר בקשר כזה הינה של רופא מומחה בתחום הנדון. הרופא עובר על החומר הרפואי המלא ומקבל את הנתונים לגבי צורת העבודה ומשכה.
בית דין לעבודה ממנה מומחה רפואי ועד היום מוניתי מטעם בתי דין לעבודה בארץ והכנתי אלפי חוות דעת, כשרבות מההחלטות קשורות למיקרוטראומה. המקרים הרלוונטים הם לבעלי מקצועות כמו נהגים שנוסעים ברכב שטח, פועלים שעובדים עם מכשירים רוטטים, פועלים שעובדים בקו ייצור ועוד.
להפתעתי ולשמחתי, קיבלתי מכתב הערכה משופטת בכירה באחד מבתי הדין על חוות הדעת הללו.